Belgo Garant

Waarom impregneren?

Belgo Garant impregneert om het hout duurzaam te maken en geschikt te maken voor gebruik buiten. Na het impregneren van grenen hout zal het hout beschermd zijn tegen onder andere houtaantastende zwammen, zachtrot, larven van houtaantastende insecten,…

Vacuüm druk impregneren.

Belgo Garant heeft een eigen impregneer installatie en impregneert volgens de vacuüm en druk methode. De installatie ook wel autoclaaf genoemd werkt volautomatisch. Onze autoclaaf staat ingesteld om te impregneren in de hoogste klasse (klasse 4), dit is voor grond water contact. Impregneren is niet hetzelfde als drenken of dompelen. Impregneren gebeurd onder hoge druk. Geïmpregneerd grenen hout is veel duurzamer dan gedrenkt grenen hout en is zeer geschikt als tuinhout of hout voor buitengebruik.

Impregneerketel-voor-duurzaam-impregneren-hout

Impregneer middel (impregneer product) voor houtverduurzaming: Wolmanit CX-10.

Belgo garant gebruikt Wolmanit CX-10. Dit is een milieu bewust impregneermiddel dat chroomvrij is.

Wolmanit CX-10 is een middel op basis van anorganische koper- en boorverbindingen. Het product is geconcentreerd, en dient met water verdund te worden.

Wolmanit CX-10 voorkomt aantasting door houtrot en insecten. Wolmanit CX-10 voldoet aan de eisen gesteld voor Europese risicoklasse II, III en IV, d.w.z. dat hout mag worden verduurzaamd voor toepassingen binnens- en buitenshuis, alsmede voor hout in permanent grond- en watercontact.

Het product is gebruiksvriendelijk:

  • wordt snel en homogeen door het hout opgenomen
  • bevat geen chroom en geen arseen
  • is nagenoeg geurloos
  • heeft niet of nauwelijks invloed op de verlijmbaarheid en overschilderbaarheid
  • kan niet of nauwelijks vanuit het hout in het milieu vrijkomen

Wolmanit CX-10 (een product van de firma BASF Wolman, Duitsland) is een zeer stabiele stof die bestand is tegen hoge temperaturen, licht, vocht, zure en basische omstandigheden. Na de fixatie in het hout is het product moeilijk uitwasbaar, weerbestendig en veroorzaakt geen nadelige effecten op planten, omdat er vrijwel geen verlies van werkzame stof plaatsvindt.

Hiervoor werken wij in de hoogste kwaliteitsklasse: Risicoklasse 4.2, contact met zoet water.

De dosering bedraagt minimaal 7 kg product per m³ naaldhout of 10,5 kg product per m³ loofhout.

Download de pdf over Wolmanit CX voor extra informatie: Wolmanit-CX-Wolman.pdf

Het impregneer proces.

Het impregneren gaat in verschillende fases:

   • De ketel (autoclaaf) wordt gevuld met het grenen hout en eerst luchtledig getrokken (vacuüm), de lucht wordt uit de houtcellen onttrokken. Op deze manier kan het hout het impregneermiddel optimaal opnemen.
   • Daarna wordt de autoclaaf gevuld met het impregneermiddel. De druk wordt verhoogd tot 12 à 15 bar. Dit is de hoge drukfase. Er wordt constant impregneermiddel in de autoclaaf gepompt tot het hout verzadigd is.
   • Als het grenen hout verzadigd is wordt de autoclaaf leeg gepompt.

Als de autoclaaf leeg is zal er een navacuüm getrokken worden om het hout te zuiveren en te ontdoen van overtollig impregneermiddel.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Collectief verlof van 23/12 tot en met 2/01 !

Belgo Garant wenst u fijne feestdagen en het allerbeste voor het nieuwe jaar 2024 toe.

Wij verwelkomen jullie graag terug vanaf 3 januari op onze verschillende sites:

Lossing 23, 2260 Heultje Westerlo
Londerzeelsesteenweg 1, 1860 Meise

Tot dan!